ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε.Η. (ΓΕΝΟΠ)

         ΜΕΛΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Η. Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
"ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ"

επιστολη ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

   

                                               

 

 

 

             30/1/2019                    ΕΠΙΣΤΟΛΗ           ΑΡ. ΠΡΩΤ. 15

 

Κ Διευθυντά,

 

Μετά τη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας και την ενημέρωση που μας έγινε για τη πορεία της νέας θυγατρικής ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ προέκυψαν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.

 

Άποψή μας είναι ότι με αυτά τα οποία προκύπτουν η μονάδα απαξιώνεται και γίνεται βορά στα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών.

Η ναυαρχίδα όπως την αποκαλούμε των λιγνιτικών μονάδων της χώρας ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ για μία ακόμα φορά μένει από καύσιμα στη κρισιμότερη ίσως περίοδο της λειτουργίας της. Γνωστό είναι ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, είχαν στο στόχαστρό τους την Μελίτη 1.

 Καμία προσπάθεια, από καμία κυβέρνηση για την κατασκευή 2ης Μονάδας. Αντιθέτως η ΦΛΩΡΙΝΑ ήταν το δελεαστικό εγχείρημα εδώ και μία 15ετία.

 Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν σήμερα για τη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ είναι:

  1. Γιατί η μονάδα δουλεύει με χαμηλό φορτίο; Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της τότε ΔΕΗ, η λειτουργία της μονάδος σε χαμηλό φορτίο σημαίνει μεγάλη απώλεια κερδών. Μήπως είναι σκόπιμο να συμβαίνει αυτό για την απαξίωσή της;
  2. Οι ζημίες οι οποίες προκύπτουν από το χαμηλό φορτίο ποιόν επιβαρύνουν; Τελικά θα σβήσει;
  3. Η βασική αιτία για το σβήσιμο της μονάδος είναι η έλλειψη καυσίμου. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ποιος ευθύνεται; Μήπως ο «βασικός προμηθευτής» που εδώ και αρκετό καιρό δεν τηρεί την βασική του συμβατική υποχρέωση;
  4. Γιατί κ Διευθυντά και μέλη του ΔΣ της θυγατρικής ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ δε φροντίσατε τουλάχιστον να πιέσετε τον «βασικό προμηθευτή» όπως τον αποκαλείτε έτσι ώστε να φροντίσει να τηρεί τη συμβατική του υποχρέωση; Τι κάνατε για αυτό; Πως τον πιέσατε;
  5. Γιατί λοιπόν οι παραδόσεις από τον «βασικό προμηθευτή» είναι μικρότερες από τις ελάχιστες προβλεπόμενες στη σύμβασή του;
  6. Δε γνωρίζει η διοίκηση ότι ο προμηθευτής δεν έχει μέτωπο εξόρυξης για να καλύπτει την υποχρέωσή του απέναντι στη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ;
  7. Η μητρική ΔΕΗ γνωρίζει τα προβλήματα αυτά; Και από πότε είναι σε γνώση της διοίκησης η αδυναμία των ορυχείων της ΔΕΗ να προμηθεύσουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη; Ποιο είναι το κόστος εξόρυξης λιγνίτη από τη ΔΕΗ και με ποια τιμή δίνεται στη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ; Έχουν διερευνηθεί εναλλακτικές για τη σωστή λειτουργία του σταθμού;
  8. Γιατί δεν ανοίγει το ορυχείο του Κλειδιού μια και ανήκει πλέον στη θυγατρική; Τα όποια τεχνικοοικονομικά θέματα εμποδίζουν το άνοιγμα του ορυχείου δικαιολογούν αυτή την απώλεια σε MW και στα κέρδη του σταθμού;

Επιτέλους φτάνει πια αυτή η κοροϊδία προς τους ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ. Δεκάδες επιστολές έχουμε στείλει για τα προβλήματα αυτά. Ανεχθήκαμε σαν τόπος πολλά. Μην παίζεται με την υπομονή μας.

 Φτάνουν τα χατίρια στους «προμηθευτές». Αν δεν μπορούν να τηρήσουν τα όσα έχουν υπογράψει να ενεργοποιηθεί και να εισπραχθεί η αντίστοιχη ποινική ρήτρα.

 Δεν μπορεί η  ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΜΑΣ να είναι όμηρός τους. Πάρτε επιτέλους αποφάσεις.

Κάποτε για όλα έφταιγε το ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Τώρα οι ευθύνες είναι εδώ. ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ.

 

 

 

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 

 

Δ.Σ.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταθέσεων

Αποεπένδυση ΔΕΗ: Εξοικονόμηση 21,2 εκ. ευρώ από την εθελουσία των 360 εργαζομένων στις λιγνιτικές – Ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταθέσεων

 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
Ξεπερνά τα 21,2 εκ. ευρώ το κόστος μισθοδοσίας των 360 εργαζομένων στις λιγνιτικές Μεγαλόπολη και τη Μελίτη που δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν με την αποζημίωση των 25.000 ευρώ καθώς κι εκείνων που ήδη έχουν φύγει το προηγούμενο εξάμηνο.
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του energypress που γνωρίζουν τις διαδικασίες της αποεπένδυσης της ΔΕΗ και τα τεκταινόμενα στις δύο πωλούμενες εταιρίες «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» και «Λιγνιτική Μελίτης».
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες για το πρόγραμμα συμμετοχής της εθελουσίας εξόδου των 1.248 που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ υπέβαλαν αιτήσεις 243 μισθωτοί της Μεγαλόπολης.
Το κόστος μισθοδοσίας τους έχει υπολογιστεί στα περίπου 14,5  εκατ. ευρώ. Πριν από αυτούς από τις πωλούμενες μονάδες της Μεγαλόπολης είχαν αποχωρήσει με τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ 76 άτομα. Για αυτούς το κόστος μισθοδοσίας είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Έτσι για τους 319 το συνολικό κόστος ανέρχεται κοντά στα 19 εκατ. ευρώ.  Το συνολικό δε ύψος αποζημίωσης αποτιμάται στα 7,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη Μελίτη για τα συνολικά 41 άτομα το ύψος της εξοικονόμησης μισθοδοσίας είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ.  Από αυτούς τους 41, οι 29 δήλωσαν συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας ενώ οι υπόλοιποι 12 έφυγαν νωρίτερα. Το συνολικό ύψος αποζημίωσης για όλους υπολογίζεται στις 905.000 ευρώ.
Οι μεταθέσεις
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, χθες προκηρύχθηκε και το εθελοντικό πρόγραμμα μετακινήσεων εργαζομένων από τους δύο σταθμούς σε άλλες θέσεις της ΔΕΗ.
Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό περιγράφονται οι κενές θέσεις σε όλες τις διευθύνσεις των εταιριών του ομίλου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις θέλουν πως ο αριθμός των συμμετεχόντων που θα ανταποκριθούν θα είναι χαμηλός. Κι αυτό επειδή υπάρχει το αντικίνητρο της απόστασης. Οι περισσότερες θέσεις είναι στην Αθήνα και όχι κοντά στη Φλώρινα και την Αρκαδία.
Το κόστος εφοδιασμού από την Αχλάδα
Εξελίξεις, φαίνεται να υπάρχουν και στο άλλο θέμα που είχαν εγείρει οι επενδυτές αυτό της σαφούς τιμής για την τροφοδοσία με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.
Πηγές του energypress θέλουν τις τελευταίες ώρες να είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιοκτητών της Αχλάδας, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Να σημειωθεί για τα Ορυχεία της Αχλάδας, ότι η υφιστάμενη σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης μισθωτής που τροφοδοτεί τη Μελίτη και η οποία περνά στον αγοραστή, χαρακτηρίζεται ως προβληματική.
Συγκεκριμένα η σύμβαση δεν έχει συγκεκριμένη καθορισμένη τιμή αλλά αυτή συναρτάται με τη σχέση εκμετάλλευσης, ανάλογα δηλαδή με το τι από δόση έχει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης. Επίσης η σύμβαση υπολείπεται στις ποσότητες. Στη δε ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2023 και με option υπό όρους για ακόμη 5 έτη, δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στις οποίες είχε συμφωνήσει και η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, η σύμβαση δεν δίνει ουσιαστικό κίνητρο στον μισθωτή να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει για νέες οριζόντιες εξορύξεις.

Ρεύμα στην εθελουσία της ΔΕΗ με μπόνους

Ρεύμα στην εθελουσία της ΔΕΗ με μπόνους για όσους έχουν κλείσει 25 χρόνια υπηρεσίας - μαχαίρι στο τροφείο

 
 
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το νέο δόγμα της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει ευελιξία στις προσλήψεις αλλά και στις αποχωρήσεις, χορήγηση κινήτρων αλλά και ανακατανομή προσωπικού, με άμεση ανάγκη να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των περίπου 10.000 εργαζομένων, κάτω από τα 50 έτη όπου βρίσκεται σήμερα.
Ένα ακόμη βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση αποφασίστηκε από το χθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο, την αποζημίωση 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν, θα εισπράττουν, όχι μόνο όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και εκείνοι που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας.

Στην ουσία είναι μια ακόμη κίνηση προς τη κατεύθυνση να ανανεωθεί ηλικιακά η επιχείρηση, όπως έχει εισηγηθεί η McKinsey, δίνοντας κίνητρο σε εργαζόμενους κοντά στα 50 έτη, να αποχωρήσουν τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τη συνταξιοδότησή τους (62 έτη).
Είναι όλα ψηφίδες ενός πλάνου, τις πτυχές του οποίου είχε περιγράψει για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2018, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, και έκτοτε ξεδιπλώνεται, με την εθελουσία τόσο στις προς πώληση μονάδες (273 άτομα), όσο και στην υπόλοιπη ΔΕΗ (220 άτομα) με καταληκτική προθεσμία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αμφότερες θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλι ύψους 151,2 εκατ. ευρώ που είχε συμπεριλάβει η ΔΕΗ ως πρόβλεψη στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Το ερώτημα είναι αν με κινήσεις σαν αυτές η επιχείρηση πράγματι θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό της κατά περίπου 4.000 άτομα, και να εξοικονομήσει 330 εκατ ευρώ, όπως εισηγούνταν το business plan της McKinsey. Είναι κάτι που μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ανάλογα με την επιτυχία τους, οι εθελουσίες έξοδοι θα ενταθούν, όπως και τα κίνητρα που τις συνοδεύουν.
Μαχαίρι στο τροφείο
Στη λογική μείωσης του μισθολογικού κόστους, κινείται και το "ψαλίδι" στο τροφείο, που αποφασίστηκε επίσης χθες. Το επίδομα σίτισης του προσωπικού μειώνεται πλέον κατά 2,60 ευρώ την ημέρα, και από τα 6 ευρώ την ημέρα, θα ανέρχεται στα 3,40 ευρώ την ημέρα, για τα επόμενα τρία χρόνια, έως τη λήξη της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την οποία καταργείται εντελώς. Το θέμα είχε αποτελέσει στο παρελθόν σημείο τριβής των συνδικαλιστών με τη διοίκηση, όπως άλλωστε και η ανάγκη για εθελουσίες έξοδοι, όταν είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά δημόσια, το Μάρτιο του 2018, από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
"Επίγει η σταδιακή ανανέωση του προσωπικού, η δυνατότητα προσλήψεων, οι οποίες όμως χρειάζονται την έγκριση του υπερ-Ταμείου, αλλά και ενέργειες όπως αναδιάταξη μηχανικών από μονάδες, όπου αυτοί δεν χρειάζονται, σε άλλες, με περισσότερες απαιτήσεις", είχε αναφέρει το Μάρτιο του 2018 ο επικεφαλής της επιχείρησης.
Σκοπός κινήσεων σαν τις παραπάνω είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ, που μέσω της εθελουσίας των 220 ατόμων, πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 12 εκατ ευρώ το χρόνο. Κι αυτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά προτιμούν ακόμη να εργάζονται, εξ ου και στα 15.000 ευρώ της αποζημίωσης, προστέθηκε και ένα ακόμη πεντοχίλιαρο προκειμένου να αποδεχθούν την οικειοθελή αποχώρηση.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο business plan της ΔΕΗ, ένα σημαντικό μέρος των εργαζόμενων θα μετακινηθεί στις νέες ιδιωτικές εταιρείες που πωλούνται. Πολλοί εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την επιχείρηση από μονάδες που αποσύρονται και θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ, τέλος, προβλέπεται να εφαρμοστούν δύο σχέδια εθελούσιας εξόδου: Το πρώτο για εργαζομένους που θα συνταξιοδοτηθούν αφού έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο ηλικίας και το δεύτερο για εργαζομένους στους οποίους θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των υπό πώληση μονάδων
Ταυτόχρονα κατά το χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΗ, αποφασίσθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις υπό πώληση εταιρείες, κατά 725.000 ευρώ στη Μελίτη, και κατά 6 εκατ ευρώ στη Μεγαλόπολη, ώστε να δικαιολογηθούν τα έξοδα που χρειάζονται για τη διαδικασία.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βορρά (Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) ήταν 52,8 εκατ. ευρώ, και εκείνης του Νότου (Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε), 99,13 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου θα κατέρρεε η ηλεκτροδότηση της χώρας

 
 

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου θα κατέρρεε η ηλεκτροδότηση της χώρας – Καμπάνα κινδύνου για τα επόμενα χρόνια κρούουν στελέχη της ΔΕΗ

 
Το σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρας μας τα επόμενα χρόνια και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα, 5η λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ανέδειξαν στελέχη της ΔΕΗ, στη σύσκεψη με θέμα την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Δημαρχείο του Δήμου Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την εκτίναξη της οριακής τιμής συστήματος της μεγαβατώρας.
Στην αναγκαιότητα να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΑΗΣ Καρδιάς, με έναν έξυπνο τρόπο όπως έγινε με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος να επιβεβαιώνει τη συνέχιση λειτουργίας του σταθμού και μετά τον ερχόμενο Μάιο που λήγουν οι εγκεκριμένες 17.500 ώρες λειτουργίας του σταθμού, πρωτίστως για λόγους εθνικής ασφάλειας, για να εξασφαλιστεί δηλαδή τα επόμενα χρόνια η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Αλέκος Σουμελίδης.

Το θέμα αυτό, είπε, ανέδειξε και μελέτη ενεργειακής επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία κατέδειξε ότι μέχρι και το 2023, «υπό συγκεκριμένες συνθήκες -όπως αυτές που ζούμε σήμερα (συνθήκες παγετού)- η χώρα  είναι σε κίνδυνο με τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος.» Τόνισε μάλιστα ότι η λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου «δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως είναι εθνικό πρόβλημα της χώρας και ευθύνη γι’ αυτό έχει η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ.
 
Γιατί την ευθύνη για το σχεδιασμό ασφάλειας της χώρας την έχει η χώρα. Η μελέτη απέδειξε ότι αυτό τον κίνδυνο δεν τον αποφεύγουμε ακόμα και αν μείνουν σε λειτουργία οι μονάδες, διότι θα λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα για τα επόμενα δύο χρόνια.”  Καθώς, όπως εξήγησε «μετά τα δύο χρόνια, όταν θα μπει σε λειτουργία η ”Πτολεμαΐδα 5” αλλά και η μονάδα του Μυτιληναίου, θα συνεχίσει η χώρα να έχει το πρόβλημα, διότι δεν έχουμε ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης.»
Ο Α. Σουμελίδης ανέφερε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία μιλούσε για 17.500 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου για περιβαλλοντικούς λόγους και στη στρατηγική αυτή η χώρα δεσμεύτηκε να σταματήσουν να λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες. Ωστόσο, η ΔΕΗ έγκαιρα διέγνωσε τον κίνδυνο και ζήτησε την παρέκκλιση και την ένταξη σε συγκεκριμένο άρθρο για παράταση των ωρών λειτουργίας σε 32.000 ώρες για ΑΗΣ Καρδιάς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ έκανε μια μελέτη και κατέγραψε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς να παρέχουν οι μονάδες τηλεθέρμανση, και αφού τα συνέκρινε με επίσημη μελέτη «απέδειξε ότι υπάρχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όταν δεν δουλεύουν τζάκια και λέβητες στην περιοχή» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δει ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος.
Για τον κίνδυνο εκτίναξης της οριακής τιμής συστήματος της μεγαβατώρας στα ύψη, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ (με αρμοδιότητα στη Δυτική Μακεδονία), Κώστας Θεοδωρίδης, αναγνωρίζοντας  πως η συνέχιση ή όχι του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου επηρεάζει τη διαδικασία της αποεπένδυσης.
 
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης της εταιρείας δείχνει ότι: «Σε περίπτωση που βγει εκτός το Αμύνταιο και η Καρδιά η οριακή τιμή συστήματος θα εκτοξευτεί πολύ ψηλά και θα πιάσει τριψήφια νούμερα.» Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή (Σάββατο 5/1/19) με λειτουργούσες όλες τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και όλες τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής και της Μεγαλόπολης η οριακή τιμή συστήματος ξέφυγε πάνω από 80 ευρώ -αύξηση πάνω από 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, και υπογράμμισε: «Στην απευκταία περίπτωση που θα σβήσουν οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου η οριακή τιμή του συστήματος θα πιάσει τριψήφια νούμερα, πάνω από 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το όριο είναι 300 – με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της αγοράς- και θα τα πλησιάσει εκεί.»
Ο κ. Θοεδωρίδης επισήμανε επίσης ότι, στα συμβόλαια των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, “τα ψιλά γράμματα” λένε ότι η τιμή με την οποία προσφέρουν την ενέργεια είναι εξασφαλισμένη εφόσον η οριακή τιμή του συστήματος είναι 45-55 ευρώ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την τελευταία απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την ημέρα που  ήταν να βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες της ΔΕΗ, στις 11 το βράδυ υπήρξε ανταγωνιστής που έδωσε προσφορά οριακής τιμής συστήματος 150 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τι προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Αμύνταιο

Διαδικασία κυρώσεων ξεκινάει η Κομισιόν για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου παρά τη λήξη των 17.500 ωρών

 
 
Άμεσα ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαδικασία που προβλέπεται για την παραβίαση εκ μέρους της χώρας μας των περιβαλλοντικών όρων, σχετικά με τη συνέχεια λειτουργίας του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου, παρά το γεγονός ότι εδώ και περίπου 3 εβδομάδες έχουν εξαντληθεί οι 17.500 ώρες του καθεστώτος περιορισμένης διάρκειας.
Αυτό αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν που βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, εξηγώντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση δεν έχει λάβει κανένα αίτημα παράτασης.

Πρέπει βεβαίως να τονιστεί ότι οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά είναι χρονοβόρες. Όπως χαρακτηριστικά λέει στο energypress, άνθρωπος με γνώση των διεργασιών, «αφού γίνει η πρώτη καταγγελία της Κομισιόν, θα περάσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες με ανταλλαγές των πρώτων επιστολών, μετά η Ελλάδα θα προβάλει νέες αιτιάσεις, και η υπόθεση θα διαρκέσει συνολικά 1-2 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Αμυνταίου, ενώ μπορεί να είναι έτοιμη και η Πτολεμαίδα V».
Άλλωστε σε αυτή την επιλογή, του να ροκανίσει δηλαδή το χρόνο μέχρι να προχωρήσει η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Σταθμού, φαίνεται ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση για το Αμύνταιο. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τις 19 Νοεμβρίου οπότε και τελείωσε ο χρόνος ζωής του έως ότου ολοκληρωθεί η επένδυση για την αναβάθμισή του, ο Σταθμός θα λειτουργεί σε ένα ιδιότυπο «θολό» τοπίο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει, καθώς η διαδικασία επιλογής από τη ΔΕΗ του βέλτιστου τρόπου αναβάθμισης του Αμυνταίου, δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των τριών μονάδων της σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Στη κυβέρνηση δεν έχουν πολλές εναλλακτικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κατέληξαν σε μια μάλλον "γκρίζα" λύση, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και του Φιλώτα θα βρεθούν το φετινό χειμώνα χωρίς θέρμανση.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, η οποία καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, «προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία».
Η πάγια θέση της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι με βάση την ΚΥΑ του 2013 οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.
Το 2016, μάλιστα, υπάρχει επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Ενέργειας προς την ΔΕΗ, που εγκρίνει, για 32.000 ώρες, τη λειτουργία τόσο του ΑΗΣ Καρδιάς όσο και του ΑΗΣ Αμυνταίου, με το αίτημα αυτό να τίθεται υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Είναι γνωστό ωστόσο ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος αρνήθηκε την παράταση των ωρών λειτουργίας των εν λόγω σταθμών. Εν γένει το ΥΠΕΝ γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εγκρίνει τα κατ’ επανάληψη ελληνικά αιτήματα για 32.000 ώρες, και άρα η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται στο κοινοτικό πλαίσιο. Ποντάρει επομένως στο να κερδίσει χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης.
Τι προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Αμύνταιο
Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο επιτρέπει, τόσο τη λειτουργία της μονάδας "Πτολεμαϊδα 5" που χτίζεται αυτή την περίοδο, όσο και την παραμονή σε λειτουργία του Αμύνταιου, μετά βεβαίως από περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ), το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη θα αγγίζει τα 2,7 GW, από τα οποία το 1,453 GW θα αντιστοιχεί σε υφιστάμενες μονάδες (Μεγαλόπολη V, Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος ΙΙΙ, IV και V). Τα υπόλοιπα 660 MW θα προέλθουν από την Πτολεμαΐδα V, προβλέποντας επιπλέον 546 MW από τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως το 2020 η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς θα μειωθεί στα 3,4 GW, έναντι 4,3 GW το 2016, ενώ το 2025 θα ανέλθει στα 3,5 GW, για να φτάσει τα 2,7 GW το 2030.
Σενάρια για την αναβάθμιση
Εν τω μεταξύ, το παλαιό σχέδιο του διαγωνισμού για τη μετοχική συμμετοχή στο Αμύνταιο, ετοιμάζεται να επαναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ ως την κατάλληλη λύση για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού, έτσι ώστε «κανονικά και με το νόμο» να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με όλες τις μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενες πλευρές για την μετοχική τους είσοδο στο σταθμό, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει σε προκήρυξη, με βάση την οποία θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός.
Κύκλοι της ΔΕΗ, εξηγούν ότι μετά και την αποσαφήνιση πως το Αμύνταιο χωρά στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2030, η επιχείρηση θα θέσει στους ενδιαφερόμενους τις σκέψεις της, και αμέσως μετά θα καταρτίσει μια προκήρυξη, βάσει της οποίας θα γίνει ο διαγωνισμός.
Η επιχείρηση θα συνεταιριστεί με το νικητή του διαγωνισμού, με πιθανότερο σενάριο να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα. Τα ακριβή ποσοστά θα αποφασιστούν αφού πρώτα προηγηθεί αξιολόγηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και της τεχνογνωσίας από ένα ανεξάρτητο οίκο.
Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις για συμμετοχή στο project περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του Αμυνταίου έχουν καταθέσει η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα Κοπελούζου- κινεζικής Shenhua και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

προϋποθέσεις που μπαίνουν για την πώληση πιθανά να οδηγήσουν κάποιους στον Εισαγγελέα;

ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Αληθεύει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για την πώληση πιθανά να οδηγήσουν κάποιους στον Εισαγγελέα;

 
"Πέντε λεπτά πριν την έναρξή της, αναβλήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» και «Λιγνιτική Μελίτης» και την έγκριση των τελικών σχεδίων της αγοραπωλησίας.
Είναι απορίας άξιον τι οδήγησε σε αυτήν την ματαίωση του Δ.Σ., όταν επί μέρες ήταν σε όλους γνωστό, ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ επεξεργάζονταν με επιμονή, τις πρόσθετες παροχές προς τους υποψήφιους επενδυτές, έτσι ώστε να κάνει ελκυστικότερη την πώληση των μονάδων.
Όταν καιρό τώρα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση ως «λαϊκός πραματευτής» το εμπόρευμα του, που δεν είναι άλλο από τις λιγνιτικές μονάδες της Εταιρίας.

Όταν ο Υπουργός του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλα βαίνουν καλώς, η πώληση θα γίνει σε υψηλό τίμημα και ότι απλά κάποια διαδικαστικά προβλήματα αναγκάζουν ΔΕΗ και Κυβέρνηση να ζητούν συνεχώς αναβολές.
Τι προέκυψε λοιπόν και δεν προχώρησε η έγκριση των σχεδίων μεταβίβασης;
Η συζήτηση και μόνον κάποιας κινητοποίησης από συνδικαλιστικά στελέχη για παρέμβαση στο Δ.Σ. δεν συνιστά λόγο και δεν πείθει κανέναν.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να εξηγήσει τι συμβαίνει πραγματικά.
Αληθεύει πως είναι σκανδαλώδης η προδιαγραφή των συγκεκριμένων σχεδίων αγοραπωλησίας;
Αληθεύει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για την πώληση πιθανά να οδηγήσουν κάποιους στον Εισαγγελέα;
Αληθεύει ότι στελέχη της Εταιρίας αρνούνται να υπογράψουν το σχέδιο-ξεφτίλα του ξεπουλήματος των μονάδων της ΔΕΗ;
Αληθεύει ότι η Διοίκηση αφού προχώρησε βιαστικά για χάρη της Κυβερνητικής πολιτικής τώρα φοβάται την φυλακή;
Αληθεύει πως ήδη έχει παρέμβει η DGCOMP θεωρώντας ασύμβατες και προνομιακές τις ρυθμίσεις υπέρ των δυνητικών επενδυτών;
Αληθεύει ότι ο Υπουργός πιέζει να ξεπουλήσει όσο - όσο τους λιγνίτες αρκεί να μην χρεωθεί ο Τσίπρας την παραχώρηση Υδροηλεκτρικών τα οποία αποτελούν στόχο των ιδιωτών και προσπαθούν την «καυτή πατάτα» που δημιούργησαν οι ίδιοι να την μεταφέρουν στους επόμενους;
Αληθεύει ότι ειπώθηκε από Κυβερνητικό μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, πως όλα γίνονται για την πολιτική επικοινωνία της Διοίκησης και της Κυβέρνησης και όχι για το καλό της ΔΕΗ; Γιατί παραιτήθηκε από Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ το διορισμένο μέλος της κύριος Σταθάκης;
Πρέπει επιτέλους, να καταλάβουν όλοι πως με τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, η Επιχείρηση οδηγείται σε αδιέξοδο και τελικά στην χρεωκοπία.
Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα παιχνίδια και τις συγκρούσεις ελέγχου της εξουσίας και των συμφερόντων που θέλουν να συνδιαχειρίζονται.
Ακούγεται, πως για τέτοια και άλλα συμφέροντα έχουν ήδη φύγει τέσσερα Στελέχη και Διευθυντές της Εταιρίας, που σημειωτέον ήταν επιλογή της Διοίκησης από την αγορά και οι οποίοι αποχώρησαν μη συμφωνώντας με τις πρακτικές χειραγώγησης της Διοίκησης που τους επέλεξε.
Tελικά, κανείς δεν νοιάζεται πλέον για την ΔΕΗ παρά μόνον για την εικόνα της Κυβέρνησης.
 
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ.
 
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχοντας κάθε έννομο συμφέρον για την Επιχείρηση και τους Εργαζομένους, πρέπει να ξαναπάρει στα χέρια της τον ρόλο του συνδικάτου ελεγκτή και να παρέμβει επιτέλους δυναμικά, αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές σχέσεις με την εργοδοτική, κομματική και Κυβερνητική εξουσία.
 
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!
 
Καλούμε παρατάξεις, ψηφοδέλτια, σωματεία – μέλη, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να πάρουν θέση ώστε να μην τολμήσουν να το ξαναφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο".

Τι προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Αμύνταιο

Στο παιχνίδι αφήνει ο ενεργειακός σχεδιασμός το Αμύνταιο, λειτουργία σε γκρίζο τοπίο μέχρι την αναβάθμιση του σταθμού

 
 
Στην επιλογή να ροκανίσει το χρόνο μέχρι να προχωρήσει η περιβαλλοντική του αναβάθμιση, προχωρά η κυβέρνηση για το σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής σε τηλεθέρμανση, ακόμη και μετά την εκπνοή σε έξι ημέρες από σήμερα, των εγκεκριμένων από τις Βρυξέλλες 17.500 ωρών ζωής του, λειτουργώντας στην ουσία από εκεί και πέρα σε ένα θολό τοπίο.
Και μπορεί η πρόβλεψη για συμμετοχή του λιγνίτη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) ως το 2030, που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, να επιτρέπει την λειτουργία του αναβαθμισμένου Αμυνταίου, ωστόσο το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα. Στη διάρκεια δηλαδή που θα μεσολαβήσει από τις 19 Νοεμβρίου οπότε και τελειώνει ο χρόνος ζωής του έως ότου ολοκληρωθεί η επένδυση για την αναβάθμισή του, διάστημα που μπορεί να κρατήσει ακόμη και πάνω από χρόνο. 

Κι αυτό καθώς η διαδικασία επιλογής από τη ΔΕΗ του βέλτιστου τρόπου αναβάθμισης του Αμυνταίου, δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των τριών μονάδων της σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Σε αυτό το "νεκρό" χρόνο, το καθεστώς λειτουργίας του Αμυνταίου θα είναι ιδιότυπο, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά ως προς το τι θα συμβεί αν για παράδειγμα κάποιοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ την καταγγείλουν, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του σταθμού, αφού οι εγκεκριμένες από τις Βρυξέλλες ώρες ζωής του θα έχουν τελειώσει.
Θα ροκανίσουν το χρόνο
Στη κυβέρνηση δεν έχουν πολλές εναλλακτικές για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Καταλήγουν σε μια μάλλον "γκρίζα" λύση, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και του Φιλώτα θα βρεθούν το φετινό χειμώνα χωρίς θέρμανση.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΝ, η παράταση ζωής του Αμυνταίου καλύπτεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα από παλαιότερη απόφαση που προέβλεπε τη λειτουργία του έως τις 32.000 ώρες.  
Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια μεμονωμένη "ανάγνωση". Το ΥΠΕΝ γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εγκρίνει τα κατ’ επανάληψη ελληνικά αιτήματα για 32.000 ώρες, και άρα η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται στο κοινοτικό πλαίσιο. Ποντάρει επομένως στο να κερδίσει χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης.
Οπως χαρακτηριστικά λέει στο "Energypress", άνθρωπος με γνώση των διεργασιών, "αν γίνει καταγγελία στη Κομισιόν, θα περάσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες με ανταλλαγές των πρώτων επιστολών, μετά η Ελλάδα θα προβάλει νέες αιτιάσεις, και η υπόθεση θα διαρκέσει συνολικά 1-2 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Αμυνταίου, ενώ μπορεί να είναι έτοιμη και η Πτολεμαίδα V".
Οι ανησυχίες των διευθυντών
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι απλά. Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα διευθυντικά στελέχη του Αμυνταίου με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι πρωτοι μετέφεραν μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες. Τέτοιες για παράδειγμα είναι ποιος θα τους καλύψει νομικά αν στη διαρκεια αυτής της θολής περιόδου λειτουργίας του Αμυνταίου, συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα ή υπάρξουν καταγγελίες από ανταγωνιστές της επιχείρησης.

Ενα δεύτερο θέμα είναι πως θα εκλάβει τη παράταση λειτουργίας του Αμυνταίου η αγορά. Η αγορά θα το προσμετρήσει και μάλιστα αρνητικά, αφού η παραμονή του Αμυνταίου στο παιχνίδι, προσθέτει έναν ακόμη ανταγωνιστή στον νικητή του διαγωνισμού των προς εκποίηση λιγνιτικών μονάδων.
Τι προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Αμύνταιο
Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο επιτρέπει, τόσο τη λειτουργία της μονάδας "Πτολεμαϊδα 5" που χτίζεται αυτή την περίοδο, όσο και την παραμονή σε λειτουργία του Αμύνταιου, μετά βεβαίως από περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ), το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη θα αγγίζει τα 2,7 GW, από τα οποία το 1,453 GW θα αντιστοιχεί σε υφιστάμενες μονάδες (Μεγαλόπολη V, Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος ΙΙΙ, IV και V). Τα υπόλοιπα 660 MW θα προέλθουν από την Πτολεμαΐδα V, προβλέποντας επιπλέον 546 MW από τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως το 2020 η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς θα μειωθεί στα 3,4 GW, έναντι 4,3 GW το 2016, ενώ το 2025 θα ανέλθει στα 3,5 GW, για να φτάσει τα 2,7 GW το 2030.

Προσφυγή από τη ΓΕΝΟΠ και άλλους φορείς στο ΣτΕ για τις άδειες της μονάδας

Προσφυγή από τη ΓΕΝΟΠ και άλλους φορείς στο ΣτΕ για τις άδειες της μονάδας

 
 
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων καθώς επίσης εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και περίοικοι της μονάδας Μελίτης προσέφυγαν στις 15.10.2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  (Α.Ε.Π.Ο.) της μονάδας Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης).
Οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι ενώ με την προσβαλλόμενη απόφαση επέρχονται ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία του ΑΗΣ και στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης Μονάδας ΙΙ του σταθμού, ωστόσο δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη από τον Νόμο υποβολή νέαςΜελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), κατά παράβαση των διατάξεων των ά. 5 και 6 Ν. 4014/2011.

Κατά συνέπεια, η ΑΕΠΟ της μονάδας έχει εκδοθεί παρανόμως και είναι ακυρωτέα.
Ενδεικτικό του χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία αντιδρούν οι παραπάνω φορείς είναι και το εξής: Σε ό,τι αφορά την επίτευξη ευλόγου τιμήματος υπέρ της ΔΕΗ ΑΕ (και κατ’ επέκταση του Δημοσίου και των λοιπών μετόχων της), οι προβλέψεις του Ν. 4533/2018 δεν διασφαλίζουν τον απαιτούμενο βαθμό διαφάνειας, δεν παρέχουν καμμία διασφάλιση για την περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα θα είναι υπερβολικά χαμηλά, ενώ μάλιστα δεν προβλέπεται καν δικαίωμα της ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει σε ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σε περίπτωση που το τίμημα κρίνεται υπερβολικά χαμηλό, επί ζημία της ίδιας της ΔΕΗ ΑΕ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ:
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι, κατά την άποψή μας, προβληματική καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτουμένη από το νόμο υποβολή της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει δρομολογήσει ήδη η ΔΕΗ Α.Ε.
Είναι γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης την οποία άλλωστε θεωρούν ότι είναι απολύτως επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον, τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες. Είχαν, δε, ήδη από τον Ιούλιο του 2018 προαναγγείλει σημαντικές ενέργειες.
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η σχετική κατάθεση αναφοράς για τη διαγωνιστική διαδικασία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σοβαρό πρόβλημα στην πώληση της Μελίτης
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τοκατλίδη, το γραφείο του οποίου χειρίζεται την υπόθεση, το μείζον νομικό ζήτημα που αναδεικνύεται από την αίτηση ακύρωσης, συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει κινηθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ από τον Μάιο του 2018.
Μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης κατά της ΑΕΠΟ της μονάδας της Μελίτης, η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας –συνολικά ή τουλάχιστον ως προς τη Μελίτη– τίθεται σε σημαντική αμφισβήτηση, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα ενδιαφερθούν εν δυνάμει αγοραστές να αποκτήσουν μία μη νομίμως αδειοδοτημένη μονάδα. Τούτο καθώς η μονάδα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νόμιμη ΑΕΠΟ, ενώ η νομολογία του ΣτΕ φαίνεται να στηρίζει τους ισχυρισμούς που προβάλλονται με την αίτηση ακύρωσης. Ασφαλώς, θα πρέπει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να εξετάσουν το ζήτημα, εάν δηλ. έχει νομίμως εκδοθεί η ΑΕΠΟ ή εάν αυτή είναι άκυρη, όπως διατείνονται οι αιτούντες, και να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Σε δήλωσή του στο energypress ο κ. Τοκατλίδης αναφέρει: "Η διαδικασία πώλησης της μονάδας Μελίτης στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι αυτή είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένη. Εντοπίσαμε όμως σοβαρά ζητήματα κύρους της άδειας (απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) της μονάδας, τα οποία έχουν ήδη τεθεί ενώπιον του ΣτΕ στο πλαίσιο ακυρωτικής δίκης που έχει ανοίξει, μετά την κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατ' εντολή της ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Συγκεκριμένα, η άδεια έχει εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι μείζον και ότι αυτό θα προκύψει και από τη δίκη στο ΣτΕ".
Σε κάθε περίπτωση, η ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ενέργειες που έχουν γίνει (μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη κατάθεση αναφοράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της δυναμικής αντιμετώπισης της εν εξελίξει διαδικασίας εκποίησης.
   
  20.10.2019 Ferienhaus Ostsee